main banner
Saaremaa Spordisõber logo




Grete Gull. Irina Mägi

Eelarvele lisa otsiv Grete Gull mängib Andrei Luzginiga

Kategooriad: Tennis
Autor: Alver Kivi
05.03.2024
08:01

Laupäev toob Kuressaare tennisekeskusesse põneva tenniselahingu „Naine vs Mees“, kus Saaremaa oma tulevikulootus Grete Gull võtab mõõtu 12 kordselt Eesti meistrilt ja meie tenniselegendilt Andrei Luzginilt. Tegemist on NOM Festivali raames toimuva heategevusliku kohtumisega, kus kogu tulu annetatakse Gulli karjääri toetuseks.

Mänedžer Riho Kalluse sõnul ootab 17-aastast Grete Gulli tänavu üleminek naiste klassi ja see on noorele sportlasele tõsine väljakutse. „NOM festivali korraldajad soovisid Gretet toetada ja leidsime läbi kohtumise Andrei Luzginiga ka sellise võimaluse,“ rääkis Kallus, lisades, et mingi konkreetse summa kokkusaamisele ei ole mõeldud, sest igasugune toetus on karjäärile abiks.

Koos treeneri ja abipersonaliga on Grete Gull seadnud endale konkreetsed sihid tänavuseks aastaks ja eesmärgid on paigas ka pikemas perspektiivis. Nende täitumine eeldab aga mängimist kõrgetasemelistel turniiridel, kohtumisi tugevate vastastega ja kindlat eelarvet.

Kui 2023. aastal oli Grete Gulli eelarve ligi 62 000 eurot, siis tänavu oleks vaja juba 80 000 eurot. Summa sõltub paljuski sellest, millistele turniiridele ta mängima saab ja kus need toimuvad.

„Eestis praegu turniire ei korraldata ja seega wilde cardiga mängima saamise võimalused puuduvad,“ selgitas Kallus. „Et üldse maailma naiste WTA edetabelisse saada tuleb vähemalt kolmel turniiril kvalifikatsiooni esimesest ringist edasi saada. Euroopas kipub aga juba olema nii, et ka seal on kõik kohad täis ja nii tuleb võimalusi kasutada näiteks Tuneesias mängides.“

  1. aasta üheks peamiseks eesmärgiks on isa Rauno Gulli juhendamisel harjutaval Grete Gullil tõsta oluliselt treeningkvaliteeti ja üldist mängutaset. „Minule tähendab see rohkem mandril trennides käimist, et saada paremaid üldtreeninguid,“ selgitas noor tennisist.

„Hea oleks minna mõneks nädalaks või kuuks välismaale mõnda akadeemiasse või klubisse, kus pakutakse tugevamat koormust. Oluline on saada erinevaid vastaseid ja sparringpartnereid.“

Aasta algul on Grete Gulli treeninguid seganud kerge õlavigastus, mis teeb koormuste talumise keeruliseks. Nii keskendutakse trennides punkti ülesehitamisele, stabiilsusele ja väljaku lahti arutamisele ning rõhk on rohkem taktikal.

Harjutab koos Kaia Kanepiga

Siiski kasutab Grete Gull ära võimaluse treenida koos Kaia Kanepiga, kellega koos sai ta mängida juba ka eelmise aasta lõpus. „Olin talle sparringupartner ja mingeid erilisi õpetussõnu Kaia mulle ei jaganud,“ märkis Gull, lisades, et küll aga sai temalt nii mõndagi õppida.

„Kaia on hästi agressiivne mängija, kes tegutseb tagajoonele hästi lähedal. Tahaks ka olla agressiivne, aga kipun joone pealt ära minema ja vastase surve all tagasi vajuma. Oleks vaja tagajoonel püsida, ennast kehtestada ja vastast vastu survestada.“

Sportlikult on Grete Gulli selle hooaja üks suuremaid sihte jõuda noorte Grand slamile. „See on hetkel väga suur väljakutse, sest minu ränking pole praegu just kõige kõrgem ja olen mõne ajatagusega võrreldes kõvasti kukkunud,“ selgitas noor tennisetalent.

Esmalt oleks vaja mängida end 200 hulka, et kvalifikatsiooni jõuda, sest põhitabelisse on hetkel väga keeruline saada. Selleks peab rahvusvahelisel tasemel väga palju mängima. Tugevamad turniirid, mida oleks vaja mängida toimuvad paraku Eestist kaugemal.

Hooaja teises pooles sooviks Grete Gull hakata võimalusel osalema rahvusvahelistel naiste ITF ja WTA turniiridel, eesmärgiga pääseda aasta lõpuks maailma naiste edetabelisse. „Sinna saada on üsna keeruline, aga mul on ka veel aega,“ lausus noor tennisist. „Mul oleks vaja saada juurde enesekindlust ning teadlikust selles osas, mida ma ise suudan välja panna, kuidas otsustavatel hetkedel mängida ja oma tugevused ära kasutada.“

Üksikmängudes pole Grete Gullil seni üldiselt hästi läinud. Neiu sõnul on see tema jaoks olnud väga kurnav, aga ta loodab, et ühel hetkel ei võta ta ebaõnnestumisi enam nii hinge. „Lihtsalt lähen ja mängin ning proovin teha kõike, mis mulle on õpetatud,“ rääkis ta.

„Konkreetset vaimset treeningut pole ma teinud, aga on üks inimene, kellega aegajalt suhtlen. Tema räägib ning õpetab, millele ja kuidas sellistel hetkedel keskenduda. Olen selles osas siiski kindlamaks saanud.“

Paarismängus on Grete Gulli tulemused olnud seni tulemuslikumad. „Mulle meeldib see, tajun väljakut paremini ja tahan olla väljakul kahekesi. Kui mul on paariline, keda ma usaldan, siis ma naudin seda täiega,“ selgitas tenniseneiu, kes ei välistagi tulevikus paarismängule keskendumist, kuid praegu pole ta veel selle peale mõelnud.                  

Eesmärk maailma 200 parima hulka

Riho Kalluse sõnul on suurimaks eesmärgiks viia Saaremaa tüdruk maailma 200 parima hulka, kus saab juba mängida Grand Slami turniiridel. Grete Gulli hinnangul on selle täitumine siiski veel kaugel. „Praegu olen juunior ja mõtlen algul siin hakkama saada, siis tuleksid ITF turniirid ja Grand Slam on veel väga-väga pikk tee minna,“ selgitas ta oma plaane.

„See on minu hetke seisust ikka mitu levelit kõrgemal. See tase on minu jaoks isegi pisut hirmutav, eriti kui vaadata nende noorte pommitajate mängu. Kindlat eeskuju või lemmikut tipptasemel mul siiski pole ja püüan kõigi pealt midagi õppida.“

Andrei Luzgini vastu pole Grete Gull kunagi mänginud. „Üldse ei tea, mida oodata ja kuidas see välja tuleb,“ lausus Gull, lisades, et püüab anda endast parima ja usub, et kõik läheb ikka hästi.

„Loodan, et tuleb ka inimesi vaatama ja loodan väga, et neid on palju. Kunagi meeldis mulle mängida üksi ja et ma oleks nelja seina vahel kahekesi vastasega. Aga nüüd ma tahan, et mul oleks keegi väljaku ääres kellele saaks vahel otsa vaadata ja tunneksin, et ta on minu poolt.“

 

 Grete Gull alustas tennisega viie aastaselt ja treenib Saaremaa Tenniseklubis oma isa Rauno Gulli käe all. Füüsilise ettevalmistuse eest hoolitseb Spordikomitee ja treener Marit Berendson.  Füsioteraapia/ lihashooldus: Lauri Rannama, Risto Jamnes, Priit Teniste, Raili Sepp. Spordifüsioloog/psühholoog: Toivo Rande

Mänedžer: Riho Kallus

Õpib alates 2023 a. sügisest Audentese Gümnaasiumis e-õppel.

Parimad tulemused:

Alexela Masters aastalõputurniiri võitja,

Eesti meister naispaarismängus,

Eesti karikavõitja nii üksik-, kui ka paarismängus

Eesti meistrivõistluste segapaari finalist

Tennis Europe turniirivõitja

ITF juniors turniirivõitja

Lisaks:

Eesti koondise liige

SEB Tallink Tennis Team liige

Eesti Olümpiakomitee (EOK) Team Estonia liige.

 

 

Share


Portaal on valminud Kohaliku omaalgatuseprogrammi toel
Toetajad:
Kuressaare

Tule meie meeskonda!

Ootame oma meeskonda inimest, kes armastab sporti. Pakume võimalust teha samm spordiajakirjandusse ja hakata portaalis saaremaasport.ee vahendama maakonna sportlaste tegemisi. Väike samm võib viia suureni. Kui oled huvitatud võta ühendust telefonil 56 47 39 60.

Ootame oma meeskonda inimest, kes soovib ja oskab tegeleda reklaamimüügiga. Kui oled huvitatud, siis portaal saaremaasport.ee on just sinu jaoks. Võta ühendust telefonil 56 47 39 60.