main banner
Saaremaa Spordisõber logo




Ivar Truul oli medal käe ulatuses. Alver Kivi

Aga medal jäi lauale…

Kategooriad: Kabe
Autor: Alver Kivi
23.01.2024
08:30

Eesti meeste 76. meistrivõistlused 64-ruudulises tavakabes toimusid 18.-21. jaanuaril Jõgeva kultuurikeskuses väga heades võistlustingimustes. Eelregistreeritud 16 kabetajast üks haigestus ning seepeale loobus ka üks kohalik mängija, et paaritut arvu ei jääks.

Allakirjutanu võistlusest pole suurt midagi rääkida, kuna lõppskoor: üks ˇmikromatši võit, üks viik ja 5 kaotust on isegi küllalt kõnekas. Ka Ivar Truu alustas kaotusega ikka veel väga noorele, kuid juba aastaid Eesti kõige tugevamatel võistlustel osalevale Priit Lokotarile. Kui ta siis ka teises voorus kaotas avapartii veel Lokotarist üksjagu nooremale Kevin Kurikule,, paistis et saarlastele jäävadki viimased kohad ehk „settepott“, nagu kabetajad vahel räägivad.

Aga siis läks Ivaril „püss lahti“ ja hakatuseks võitis ta teises partiis Kurikut, viigistades mikromatši. Edasi langesid üksteise järel Indrek Mäggi, tema vend, ka poliitikuna tuntud Janek, Algo Laidvee ning Indrek Migur.

Ükski neist võitudest pole midagi erakordset, aga üksteise järel samal turniiril saavutatuna kokkuvõttes küll. Nendega jõudis Ivar enne viimast, seitsmendat vooru puhtale teisele kohale. Medalit loota oli siiski vara, sest viimases voorus astus talle vastu Eesti tavakabe suveräänne valitseja suurmeister Arno Uutma, kes sellelgi turniiril oli võitude kõrvale lubanud vaid ühe matšiviigi, meister Andrus Tulli vastu. Võrdsete punktide juures oli enamvähem kindel, et Ivari ebaedu tõttu esimestes voorudes on konkurentide koefitsient parem.

Kui siis pärast pikka ja pingelist avapartiid Ivar selle siiski kaotas, paistis, et medališansse tal enam pole. Teises partiis oli ta küll üritavam pool, kuid suurmeistril oli küllaldaselt kaitsevõimalusi.

Diagrammseisus viigistas kõige kiiremini 36.e5-f6!, kuna aga suurmeistri valitud 36.a7-b8?? osutus jämedaks veaks. Paraku jäi Ivar suurmeistrit uskuma ja lõi 36. … c1:d6? viigiga. Võitvat 36. … a1:g7 ei märganud kumbki vastane, seda näitas neile Keir-Christian Sugul, kes Ivari eksimuse läbi  pronksmedalile tuli.

Lõppjärjestus: 1. Uutma 13, 2. Tull, 3. Sugul, 4. Ivar Truu – kõigil 9, 5. Lokotar, 6. Uno Plakk, 7. Urmas Väärtnõu – kõigil 8 … 13. Jaan Truu 3 p.

Käest libisenud medalist on mõistagi kahju, kuid väärib märkimist, et Ivari 4. koht on parim, mida Saaremaa meeskabetajad pika ajakontrolliga mängus Eesti meistrivõistlustel kunagi  saavutanud on.

Jaan Truu

Share


Portaal on valminud Kohaliku omaalgatuseprogrammi toel
Toetajad:
Kuressaare

Tule meie meeskonda!

Ootame oma meeskonda inimest, kes armastab sporti. Pakume võimalust teha samm spordiajakirjandusse ja hakata portaalis saaremaasport.ee vahendama maakonna sportlaste tegemisi. Väike samm võib viia suureni. Kui oled huvitatud võta ühendust telefonil 56 47 39 60.

Ootame oma meeskonda inimest, kes soovib ja oskab tegeleda reklaamimüügiga. Kui oled huvitatud, siis portaal saaremaasport.ee on just sinu jaoks. Võta ühendust telefonil 56 47 39 60.